Dawna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są bardzo doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film