Co to znaczy typowa kuchnia krajowa
|Żeby w pełni zrozumieć sedno standardowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołączyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była stereotypowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, niemniej jednak z od czasu do czasu pojawiło się także i wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.
Charakterystyka tradycyjnej kuchni polskiej
• Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako niezwykle ostrą, z rozległą ilością mięsa i kasz.
• Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
• To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność znacznie bardziej pozwolić.
• Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezmiernie pikantnych sosów polskich.
Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową własnością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Przyprawy pospolite dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w sztampowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można również znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.