Standardowa kuchnia włoska

Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednak dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne towary, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź też kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka mocno podkreśla technikę.

Prawdziwa włoska pizza Kraków

Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.